Wat is The Work

Created with Sketch.

The Work is een proces dat het denken helder maakt. Het is een manier om gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken te identificeren en te onderzoeken.

 

Lijden of een onplezierig gevoel wordt veroorzaakt door een gedachte. Een gedachte overkomt ons, dan volgt een gevoel en daarna reageren we erop. We proberen onplezierige gevoelens te veranderen door een oplossing buiten onszelf te zoeken, zoals sport, eten, alcohol, sex, geld uitgeven. Het helpt voor een tijdje en het lijkt of we alles weer hebben opgelost, totdat er weer een nieuwe gedachte opduikt.

 

Door The Work te doen onderzoeken we de gedachte die de stress veroorzaakt, en de stress kan dan van binnenuit oplossen. Het onderzoek bestaat uit vier vragen en omkeringen. De omkeringen zijn een manier om het tegenovergestelde van wat je gelooft te ervaren door je eigen voorbeelden. The Work is meditatie. The Work werkt als je eenvoudigweg de vragen van het onderzoek beantwoord. Als je geest van binnenuit ziet wie je zou zijn zonder de gedachte, laat de gedachte je los.

 

The Work wordt ook wel `Inquiry Based Stress Reduction (IBSR)‘ genoemd.

Is The Work wat voor mij? 

Created with Sketch.

Iedereen met een open geest kan The Work doen. The Work is een eenvoudig proces en is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. 

 

Om erachter te komen of The Work iets voor jou is, ken ik geen andere manier dan zelf een keer The Work te doen. Mijn ervaring is dat het nodig is om het proces zelf te ervaren en met een eigen voorbeeld te werken. Het heeft geen zin slechts over The Work te horen, of om met de vier vragen ‘in je hoofd’ te werken. Net zomin kan je de eigen ervaring vervangen door het lezen van een boek of het bezoeken van een presentatie:
 
"The Work is niets zonder jouw antwoorden" - Byron Katie

Wat kan het doen van The Work me opleveren?

Created with Sketch.

The Work is een simpel en krachtig onderzoek waarmee mensen zichzelf kunnen bevrijden van stress.

 

Mensen die regelmatig The Work doen, berichten vaak over:

 

Verlichting van depressie: ze vinden oplossingen en zelfs geluk in situaties die voorheen uitputtend voor ze waren.

Vermindering van stress: ze leren te leven met minder bezorgdheid of angst.

Verbeterde relaties: ze ervaren diepere verbondenheid en intimiteit met hun partner, kinderen, vrienden en zichzelf.

Verminderde woede: ze begrijpen wat hen boos en haatdragend maakt, ze reageren minder snel, minder vaak en minder heftig.

Meer geestelijke helderheid: ze leven en werken intelligenter en effectiever, met integriteit.

Meer energie: ze ervaren een nieuw gevoel van blijvende kracht en welbevinden.

Meer vrede: ze ontdekken hoe je een ‘liefhebber van de realiteit’ kunt worden.

Doe The Work

Created with Sketch.

"The Work is niets zonder jouw antwoorden" - Byron Katie

 

The Work bestaat uit twee delen: het identificeren en onderzoeken van een stressvolle gedachte.

Identificeren van stressvolle gedachten
Er zijn vele manieren om stressvolle gedachten te identificeren. De meest grondige manier is het invullen van een Oordeel-over-je-naaste werkblad over een specifieke situatie. Kijk de video hieronder waarin Byron Katie je begeleidt het blad in te vullen.

Video invullen werkblad Oordeel-over-je-naaste

Onderzoeken van een gedachte
Elke zin op je Oordeel-over-je-naaste Werkblad is een gedachte. Nadat je het werkblad met korte simpele zinnen hebt ingevuld, kan je bovenaan beginnen met de eerste gedachte en jezelf de vier vragen stellen en omkeringen van de gedachte vinden met concrete eigen voorbeelden. Je kan dit proces met elke volgende zin van je werkblad herhalen. Het werkblad Eén-gedachte-per-keer kan je hierbij ondersteunen.

De vier vragen van The Work zijn:
1.    Is het waar? (ja of nee. Als je antwoord nee is, ga naar vraag 3.)
Bemerk het als je ertoe neigt je antwoord te verdedigen of uit te leggen. Antwoord met een simpel `ja‘ of `nee‘.
2.    Kun je absoluut weten dat het waar is? (ja of nee)
Kijk nog eens naar de situatie. Heb je iets gemist? Antwoord met een simpel `ja‘ of `nee‘.
3.    Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
Bekijk de situatie in gedachten opnieuw en bemerk hoe je reageert in diezelfde situatie. Bemerk je emoties en fysieke reacties die je voelt, hoe je de andere persoon behandelt, hoe je jezelf behandelt, hoe je je leven leeft, etc. Wees specifiek als je beschrijft wat er gebeurt als een effect van het geloven van die gedachte.
4.    Wie zou je zijn zonder de gedachte?
Stel jezelf voor een moment voor in dezelfde situatie, zonder de gedachte. Neem je tijd. Wat merk je aan die andere persoon en aan jezelf als je niet de mogelijkheid hebt om de gedachte te geloven? Sluit je ogen en maak contact met je antwoorden door ze te ervaren.
Keer de gedachte om
 -    naar jezelf
 -    naar de ander
 -    naar het tegenovergestelde

en vind voor elke omkering minstens 3 echte, specifieke voorbeelden van hoe elke omkering net zo waar is of meer waar is dan je oorspronkelijke gedachte.

De omkeringen onthullen alternatieve perspectieven waar je misschien blind voor was toen je de originele gedachte geloofde. Ze laten je het hele plaatje zien, doordat je je subjectieve interpretatie ervan loslaat. Door eenzelfde situatie van verschillende kanten te bekijken, kan je meerdere mogelijkheden, inzichten en creatieve oplossingen zien.
Hoewel de omkeringen onverwachte inzichten kunnen geven, en soms zelfs zelf-vernederend lijken, gaan de ontdekkingen die mogelijk zijn door de omkeringen niet over schuld. Ze zijn simpelweg een manier om meer begrip te krijgen en om contact te maken met delen van jezelf waar je je nog niet bewust van was; delen die, nu je ze gezien hebt, de mogelijkheid hebben om te veranderen. Het weer goed maken met jezelf en met de ander, en specifieke aanwijzingen vinden om de omkeringen te leven zijn krachtige manieren om je relaties, werk en leven diepgaand te veranderen.

Zie voor meer informatie over het proces www.thework.com of download gratis Het Kleine Boekje. In het boek 'Vier vragen die je leven veranderen' (Engl: Loving What Is), beschrijft Byron Katie ook stap voor stap hoe je The Work kan doen.

Byron Katie

Created with Sketch.

The Work is gebaseerd op de ervaring van een vrouw, Byron Katie.

Byron Katie ontdekte dat het aanbieden van haar inzichten en antwoorden aan mensen van weinig waarde was – in plaats daarvan biedt ze hen een proces aan waarin ieder mens zijn eigen antwoorden kan vinden.

 

Byron Katie werd ernstig depressief toen ze begin dertig was. Bijna tien jaar lang zakte ze steeds dieper weg in woede, zelfhaat en in voortdurende gedachten aan zelfdoding; de laatste twee jaar was ze vaak niet eens in staat om haar slaapkamer uit te komen.
Toen, op een ochtend in februari 1986, ervaarde ze een levensveranderende realisatie. Katie noemt het “ontwaken in de realiteit”. Ze zag in hoe al het lijden in de wereld werd gecreëerd en beëindigd. Ze zegt daarover: 'ik ben simpelweg iemand die het verschil weet tussen wat pijn doet en wat niet'.

 

Katie ontdekte dat we alleen lijden als we een gedachte geloven die in strijd is met de realiteit. Als ons denken helder is, is de realiteit dat wat we willen. Alle stress die we ervaren wordt veroorzaakt door te vechten tegen de realiteit. Ze ontdekte dat lijden optioneel is.

 

Ze realiseerde zich dat haar depressie niet werd veroorzaakt door de wereld om haar heen, maar door de gedachten die ze over de wereld had. In plaats van hopeloos te proberen de wereld te veranderen in hoe die volgens haar zou moeten zijn, kon ze deze gedachten onderzoeken en de realiteit zien zoals die is. Ze ervaarde een onvoorstelbare vrijheid en vreugde. Het resultaat was dat een aan bed gekluisterde suïcidale vrouw van het ene op het andere moment werd vervuld met liefde voor alles wat het leven brengt.

 

"The Work laat zien dat wat volgens jou niet zou mogen gebeuren, moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurde en geen enkel denken ter wereld kan dat veranderen" - Byron Katie

 

The Work, Katie’s proces van zelfonderzoek, kwam niet voort uit deze ervaring; ze zegt dat het gelijktijdig met haar ontwaakte op die februarimorgen in 1986. De eerste mensen die The Work deden, vertelden dat het hun leven transformeerde en weldra ontving ze uitnodigingen om het proces in het openbaar aan mensen te leren.

 

Sinds 1986 heeft Katie The Work doorgegeven aan miljoenen mensen overal ter wereld, op open introducties, in gevangenissen, ziekenhuizen, kerken, bedrijven, universiteiten, scholen, in weekend workshops en in haar bijzondere negendaagse School voor The Work, en via het Instituut voor The Work.

 

De officiële website van The Work is www.thework.com

Voor een overzicht van de boeken van Byron Katie klik hier.

Wat The Work niet is...

Created with Sketch.

The Work is geen therapie.

 
The Work is geen vorm van psychologische, psychiatrische of therapeutische behandeling. The Work is een onderzoek. Het doen van The Work belooft niet een bepaald resultaat. Het spannende en effectieve aan The Work is vooral het zoeken naar jouw eigen waarheid, hoe die er uiteindelijk ook uitziet. The Work heeft de vier vragen, de antwoorden daarop vind je in jezelf.

The Work is geen “positief denken”. Er wordt  niet geprobeerd negatieve gedachten door positieve te vervangen. Enkel de omkeringen van gedachten vinden is niet gelijk aan The Work doen. De omkeringen zijn geen affirmaties!

The Work is geen religie, filosofie of levensbeschouwing. The Work bestaat uit vier vragen en een paar omkeringen. Jouw antwoorden kunnen natuurlijk wel betrekking hebben op je religie, filosofie of wereldbeschouwing.

The Work is geen intellectuele methode. The Work daagt het vastgelopen denken uit en is vaak een diep en aangrijpend proces. Emoties en lichamelijke waarnemingen worden door ons denken veroorzaakt en spelen een grote rol bij het onderzoeken van onze gedachten.

Bij The Work gaat het er niet om jezelf op een of andere manier aan te vallen. The Work stelt ons in staat onszelf en anderen welwillender, eerlijker en onbevreesder te ontmoeten.